TEME
Forumul orei de limba si literatura romana
Lista Forumurilor Pe Tematici
TEME | Reguli | Inregistrare | Login

POZE TEME

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
ElizaElizaiubi Profile
Femeie
23 ani
Satu Mare
cauta Barbat
23 - 53 ani
TEME / VARIANTE SUBIECTE TESTE NATIONALE 2007 / Varianta 21 TN 2007  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Nedelcu
Administrator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 738
Aveţi aici varianta 21.

Varianta 21 TN 2007


ÃŽncercări.


_______________________________________
MEDITATII ONLINE LA LIMBA ROMANA
_______________________________________

BLOGUL PROFESORULUI DE LIMBA ROMANA

pus acum 17 ani
   
andre3a
Membru nou

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 9
so...
Parte I
A. 1)schimbatoare, curcubeu
2)brazdata, visatorii
3) luminita, luminat
4)ai scapara
5)din-prep simpla
casa-subst comun
mea-pronume personal ( nujt sg)
a ta-pronume posesiv
6) Am vazut curcubeul.
7)acuma -cct
norii-Ss
au tras-Pv
perdeaua- CD
8) Ce schimbatoare e la munte/ Lumina (..crd)
9) A luminat cand ai venit
B. 10) 8silabe
11) "Un curcubeu a-ntins o punte" ()
12)vine, avant
13)incrucisata
14) VErsul "...(scrie-ti voi) reprezinta o apozitie, da,situata intre cratime. Autorul D. Anghel vrea sa ne exprime () un moment de adevar, de siguranta, printr-o descriere directa, facuta de el insasi.

...sry daca am gresit p undeva


pus acum 17 ani
   
premiantu
Membru

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 54
Da. Am şi eu una.

Partea I
A.
1. schimbătoare ( "oa" - diftong ), mea ( "ea" - diftong ),
2. schimbătoare, cereşti;
3. luminos, a lumina, luminiţă, luminiş;
4.ai scăpăra;
5. din - prepoziţie simplă, casa - substantiv, mea - adjectiv pronominal posesiv, a ta - pronume  posesiv;
6. Văd curcubeul.
7. acuma - complement circumstanţial de timp, norii -subiect simplu, au tras - predicat verbal, perdeaua - complement direct;
8. "Ce schimbătoare e la munte lumina." - propoziţie principală
9. Când vine noaptea / luna luminează pământul. /
     1. CT ,    2. PP

B.
10. 8 silabe
11. " Un curcubeu a-ntins o punte."
12. să urc, să bat;
13. rimă încrucişată
14. Versul citat sugerează că poeţii văd altfel realitatea sau descoperă în realitate lucruri pe care ceilalţi oameni nu le văd. ÃŽn această poezie poetul vrea să se avânte pe curcubeu până la casa iubitei.


pus acum 17 ani
   
catisor
Membru

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 63
Partea aII-a

   Domnule Director,
Subsemnata, Daniela Marinescu/ Subsemnatul, Daniel Marinescu, domiciliată/ domi¬ciliat în 'Timişoara, pe strada Trandafirilor nr. 5, elevă/ elev în clasa a VIII-a la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu", vă rog să îmi aprobaţi înscrierea la cursurile de dans modern organizate de Clubul Copiilor din localitate.
Menţionez că doresc să particip la aceste cursuri, întrucât intenţionez să îmi dezvolt abilităţile necesare unei bune dansatoare/ unui bun dansator.
'Timişoara, 18.06.2007
Daniela Marinescu/ Daniel Marinescu
Domnului Director al Clubului Copiilor din Timişoara

varianta 2007 partea daniela marinescu/ daniel marinescu, în strada nr. elev în clasa viii-a

21.6KB


pus acum 17 ani
   
catisor
Membru

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 63
Partea aIII-a

Poezia Curcubeul, scrisă de Dimitrie Anghel, aparţine genului liric, deoarece autorul îşi exprimă, prin vocea eului liric, stări, idei şi sentimente provocate de contemplarea curcubeului.
Caracterul liric al textului este subliniat şi prin structurarea în strofe, valorificând astfel muzicalitatea limbajului, obţinută prin rima încrucişată, măsura de opt-nouă silabe şi ritmul iambic.
Modul de expunere predominant este descrierea, realizată prin folosirea imaginilor artistice şi a figurilor de stil.
Poezia este alcătuită din patru strofe, sub forma unui monolog liric adresat fiinţei iubite. Alternanţa persoanei I (casa mea: Să mă avânt: îmi vine) cu persoana a II-a (pân-la a ta: până la ţine; nu te-aştepţi) la unele verbe şi pronume sau adjective pronominale ilustrează tocmai capacitatea imaginaţiei poetice de a exprima idei, stări şi sentimente pe care să le eternizeze sub forma unei poezii.
Descrierea este realizată printr-o succesiune de imagini vizuale şi dinamice care surprind stările fiinţei poetice. Elementele deco¬rului conturat în poezie aparţin atât planului cosmic (curcubeu, nori, tăriile cereşti), cât şi celui terestru (casa, munte).
ÃŽn decorul montan, ochiul poetului este impresionat de schim¬barea luminii: Ce schimbătoare e la munte/ Lumina. Perspectiva asupra peisajului este astfel influenţată de apariţia subită a curcu¬beului: ...cât ai scapără,/ Un curcubeu a-ntins o punte/ Din casa mea pân-la a ta. Imaginea vizuală, panoramică, a curcubeului care brăzdează cerul este urmată de imagini dinamice, care surprind forţa imaginaţiei poetice şi a fiinţei îndrăgostite, capabile să urce tăriile cereşti. Asemenea unui zeu, cu fruntea de lumini brăzdată, imagi¬naţia poetului străbate distanţele pentru a ajunge la casa fiinţei dragi şi pentru a bate cu degetul în fereastră. Peisajul luminos, dominat de imaginea curcubeului, dispare însă la apariţia norilor care au tras perdeaua către munte, provocând astfel dărâmarea frumoasei punţi care înflăcărase imaginaţia şi sentimentele eului poetic.
Apariţia curcubeului şi lumina acestuia trezesc în imaginaţia poetică dorinţa de reducere a distanţei spaţiale dintre el şi fiinţa iubită, puntea de lumină fiind o metaforă care sugerează posibila legătură din casa mea pân-la a ta. Starea de îndrăgostit şi dorinţa de a fi aproape de iubita lui devin mai puternice sub impulsul gândului de a se avânta pe această punte de culori. Entuziasmul iniţial al imaginaţiei poetice Ş-un gând, un gând nebun îmi vine! este evi¬denţiat prin epitetul asociat gândului poetic (gând nebun), dar şi prin semnul exclamării de la sfârşitul acestui vers, sugerând capacitatea de a imagina şi de a construi lumi posibile, pornind de la simple circumstanţe din realitate. Punctele de suspensie de la sfârşitul stro¬fei a treia şi conjuncţia (adversativă dar marchează ieşirea din planul imaginaţiei şi coborârea în realitate, deoarece frumoasa punte a curcubeului este dărâmată de nori. Personificarea din versurile ş-acuma norii/ Au tras perdeaua către munte surprinde legătura dintre imaginaţia poetică şi lumina curcubeului, apariţia norilor dărâmând gândul nebun al încercării eului poetic de a depăşi limi¬tele realului prin forţa imaginaţiei. Exclamaţia finală Nebuni sunt, Doamne, visătorii! accentuează tocmai revenirea la realitate. Eul poetic trăieşte stări sufleteşti marcate de dor, visare, melancolie, dar şi de dezamăgire, pendulând între realitate şi imaginaţie.
Timpul şi modul verbelor folosite în text evidenţiază stările eului liric, care oscilează între realitate şi vis/ imaginaţie. Verbele la modul indicativ, timpul trecut, perfect compus, din versurile: Un curcubeu a-ntins o punte; ...frumoasa punte/ S-a dărâmat; Au tras perdeaua către munte exprimă legătura realizată de gândul şi de ochiul poetic între peisajul cosmic şi trăirile sale interioare. Verbele la modul indicativ, timpul prezent, apar în versurile în care sunt exprimate concluzii cu valoare de adevăr general: Ce schimbătoare e la munte/ Lumina; Nebuni sunt. Doamne, visătorii! sau în care este surprinsă legătura dintre realitate (apariţia curcubeului) şi dorinţa eului poetic: Ş-un gând, un gând nebun (îmi) vine!. Modul conjunctiv al verbelor evidenţiază planul imaginaţiei şi al dorinţei: Să mă avânt până la tine; Să urc tăriile cereşti; Să-ţi baţ cu degetu-n fereşti...; Dar când să urc...
Poezia Curcubeul, scrisă de Dimitrie Anghel, are ca temă, aşa cum arată şi titlul acesteia, natura, apariţia curcubeului pe cer, care provoacă o stare de visare pentru eul poetic. Imaginea curcubeului devine proiecţia dorinţei de iubire şi de întâlnire cu fiinţa dragă. Curcubeul este, în acelaşi timp, şi motiv de meditaţie asupra fragili¬tăţii imaginaţiei şi a condiţiei poetului, ca fiinţă care oscilează între realitate şi vis.
Lectura acestei poezii mi-a creat o stare de visare şi de melan¬colie, o nouă perspectivă asupra curcubeului şi a imaginaţiei poetice.
Curcubeul nu este numai un fenomen natural interesant, ci şi o punte care poate micşora distanţa dintre fiinţele care se iubesc. Pentru un poet, curcubeul devine expresia forţei de a imagina şi de a crea lumi posibile.
Aşadar, poetul şi imaginaţia poetică creează perspective inedite asupra lumii înconjurătoare, invitând cititorul să aibă un ochi mai atent şi mai plin de imaginaţie atunci când priveşte lumea din jurul său.

varianta 2007 partea curcubeul, dimitrie anghel, genului liric, deoarece autorul îşi prin

21.6KB


pus acum 17 ani
   
ujocuri4
Vizitator



www.ujocuri.com

pus acum 15 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la