TEME
Forumul orei de limba si literatura romana
Lista Forumurilor Pe Tematici
TEME | Reguli | Inregistrare | Login

POZE TEME

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
draghici_elena2000
Femeie
24 ani
Dambovita
cauta Barbat
24 - 62 ani
TEME / DISCUŢII LIBERE / Prezenţa simbolurilor religioase în şcoli  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Nedelcu
Administrator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 731
Punctul de vedere al ministerului.

Prezenţa simbolurilor religioase în şcoli trebuie să fie decisă de comunitate, de părinţii elevilor şi, nu în ultimul rând, de şcoală



Ministerului Educaţiei şi Cercetării i-a fost transmisă Hotărârea nr. 323/21.11.2006 a Colegiului Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării privind elaborarea şi implementarea unor norme interne, care să reglementeze prezenţa simbolurilor religioase în instituţiile de învăţământ public din România. Anterior primirii acestui document, MEdC şi-a exprimat dorinţa de a iniţia o dezbatere pe această temă în Comisiile de învăţământ din Parlamentul României, precum şi cu Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi. Cu toate acestea, MEdC a fost acuzat că „se spală pe mâini", motiv pentru care se impun următoarele precizări:
1. Ministerul Educaţiei şi Cercetării tratează această problemă cu maximă responsabilitate şi apreciază că poporul român este un popor credincios, care a reuşit, graţie credinţei, să depăşească 50 de ani de interdicţii.
2. Intervenţia Ministerului Educaţiei şi Cercetării pentru înlăturarea simbolurilor religioase din sălile de clasă ar fi total deplasată şi ar restricţiona libera opţiune. ÃŽn plus, atât petiţionarul, cât şi emitenţii deciziei omit un aspect important: prezenţa icoanelor în unităţile de învăţământ nu este consecinţa unui ordin ministerial, ci o hotărâre a societăţii civile. Prin urmare, trăind într-o societate democratică, decizia trebuie să aparţină tot părinţilor, comunităţii locale şi nu în ultimul rând şcolii.
3. ÃŽn virtutea principiilor democratice, considerăm că există prerogative naturale ce nu trebuie îngrădite de acte normative. ÃŽn consecinţă, dorim ca într-o unitate şcolară normele interne care să reglementeze prezenţa simbolurilor religioase să fie stabilite de comunităţile locale şi suntem de acord cu o abordare diversificată, funcţie de apartenenţa religioasă a populaţiei. Cu o singură condiţie: respectarea Legii învăţământului care interzice prozelitismul religios în şcoli.

Director,
Mircea MUREŞAN


Cum comentaţi ?


_______________________________________
MEDITATII ON-LINE LA LIMBA ROMANA
_______________________________________

BLOGUL PROFESORULUI DE LIMBA ROMANA

pus acum 17 ani
   
ujocuri
Membru

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 92
www.ujocuri.com

pus acum 14 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la